Att plantera rosor i de norra delarna av landet är inget som behöver avskräcka den intresserade. Rosensortimentet erbjuder många möjligheter att skapa en trädgård med doftande rosenbuskar som klarar det tuffa klimat vi har häruppe. Men vill vi norrlänningar att de rosor vi planterar skall överleva och utvecklas bör vi välja i sortimentet av sk parkrosor. Dvs sådana rosor som växer litet kraftigare och som behandlas som en prydnadsbuskar vad beträffar skötsel och beskärning. De sk rabattrosorna och buskrosorna som ofta planteras, skall nog för att man inte skall bli besviken nästkommande vår, betraktas som ettåriga.

Vi norrlänningar skulle behöva ett mycket större urval av härdiga rosor till våra trädgårdar. Tyvärr bedrivs det inte längre några försök häruppe i norr hos trädgårdsförsöksstationerna för att ta fram nya rosor. I Finland gör man dock sedan ett antal år rosförsök i det sk Keskasprojektet, vi får hoppas att det kommer fram nya rosor från det arbetet som kan inordnas i det norrländska sortimentet.

Här ges några förslag på mycket härdiga rosor som även klarar plantering långt upp i norrlands inland och som man oftast hittar i plantskolorna. Visst finns det många fler rosor att välja bland plantskolornas sortiment, men just dessa rosor brukar räknas som mycket odlingssäkra. Plantera ett sortiment av dessa riktigt härdiga rosor och prova dig sedan fram med litet mer okända sorter.

Bland de sk pimpinellrosorna hittar man många sorter. Gemensamt för dessa är förutom mycket härdiga egenskaper också tyvärr mycket taggiga grenar. Många av dessa rosor har också en tendens att vilja skjuta kraftigt med rotskott, något som ibland kan utnyttjas om man vill ha stora täckande buskage exempelvis i slänter. Blomningstiden är ganska kort men mycket intensiv och rosorna väcker alltid beundran när de blommar.
En av de allra populäraste pimpinellrosorna är Finlands vita ros (Rosa pimpinellifolia ´Flora Plena´). Den här rosen brukar ibland förväxlas med en sort som heter Polstjärnan som egentligen är en klätterros och vars blommor är betydligt mindre. Finlands vita ros har som namnet antyder vita blommor. De är halvdubbla och har en enorm blomrikedom och en härlig doft. Höjden blir ca 1,5 meter.

Poppiusrosen (Rosa pimpinellifolia ´Poppius Stenbergii´) växer kraftigt och blir 1,5 meter hög. Massor av klart rosa, dubbla blommor och rödbruna grenar med vackra mörkröda nypon på hösten. En utmärkt ros för kalla delar av inlandet.

´Staffa´ heter en pimpinellros med riklig blomning av halvfyllda till fyllda, ljusrosa nästan vita blommor. Busken växer tätt och kraftigt blir ca 1,5 meter hög. En frisk och lättodlad ros.

Inom släktet Rosa rugosa hittar vi många rosor som förutom en god härdighet också är remonterande, dv s de har en upprepad blomning under lång tid.

Hansaros (Rosa rugosa ´´Hansa´) är kanske den mest planterade av alla rosenbuskar. Den blir ca 1,5 meter hög och har en lång blomningstid med dubbla, röda blommor och får på hösten massor av stora, röda nypon. Den passar att plantera i buskage, som häck eller varför inte vid uteplatsen i stugan så man har nära till den härliga doften.

Moje Hammarberg (Rosa rugosa ´Moje Hammarberg´) är en lågvuxen variant av Hansarosen som endast blir ca 75 cm hög och kompakt växande. Blommor och blad är annars likadana som Hansarosen. Prova att plantera den som friväxande häck eller kanske framför staketet vid uteplatsen. Eftersom den inte blir så hög är den mycket lämpad just för en sådan plats.

Frau Dagmar Hastrup (Rosa rugosa ´Frau Dagmar Hastrup´) har enkla rosa, ganska stora blommor. På hösten kommer de talrika, stora runda röda nyponen. Den rosa färgen är mycket vacker och busken, ca 75 cm hög, passar mycket bra till en låg häck.

 

ThereseB1 kopia

 

 

 

 

Therese Bugnet (Rosa rugosa ´Therese Bugnet´) påminner om Hansarosen i blomman men färgen är istället vackert rosa. Grenarna är rödbruna,
något som ger det lilla extra till växten. Höjden 2 meter.

 

 

Bergros (Rosa pendulina) har små enkla, röda blommor och är nästan taggfri. Den växer snabbt och är mycket lämpad som friväxande häck eller till buskage. Den blir någonstans mellan 2-2,5 meter i höjd och har vackert bågböjda grenar. På höstkanten framträder de vackra, avlånga röda nyponen. En av de allra härdigaste rosorna som på platser med tufft klimat kan ersätta många prydnadsbuskar. Utmärkt parkros för naturtomten då den bildar en fin övergång till skogspartiet.

Valamorosen (Rosa gallica ´Splendens´) har en underbar doft som sprider sig vida omkring. Blommorna är röda och enkla till halvfyllda, grenarna är nästan taggfria och vackert gröna och busken blir ca 2 meter hög. En anspråkslös och lättodlad ros.

Daggros (Rosa glauca ´Nova´). Den här sorten, Nova, uppstod vid försöksstationen i Öjebyn utanför Piteå i ett buskage av den vanliga enkelblommande daggrosen. Till skillnad från ursprunget har denna har Nova halvdubbla blommor och är mycket tåligare mot sjukdomar. Färgen är vackert rosa och bladen har en touche av rött i sig. Mycket dekorativ även efter blomningen tack vare bladverket. Höjden blir ca 2 meter.

Dockrosen (Rosa nitida ´Dart´s Defender´) växer kraftigt med vackert glänsande, mörkgrönt bladverk. På hösten färgas bladen vackert gulröda. Blommorna är mörkrosa till rödvioletta och rosen får massor av röda, glänsande nypon. Då den gärna skjuter talrikt med rotskott passar den bäst till häck, buskage eller som marktäckare. Höjden blir ca 1 meter.

Tornedalsrosen (Rosa majalis ´Tornedalica´) har små rosa blommor med mycket tätt sittande kronblad. Blir 1-1,5 meter hög. Blomningen är inte så lång, men vilken uppenbarelse när den blommar. Bra ros passande till en naturtomt.