2014_1353

Våralväxing

Höjd: Blad 30-40 cm/blomax 40-50 cm

DSC_0025 (1) DSC_0023

En skir tuffing som inte invaderar sina grannar!
Motsägelsefull eller perfekt? Snarare både elegant och naturlig. Mångsidig och överraskande!
Se närsynt på detta lilla mästerverk, som redan i mars-april börjar visa upp sig med sina distinkta små, först vita, sen svartvioletta blomhuvuden. Bladen är gröna på ena sidan och dekorativt blådaggiga på andra.
Skötselfri och intressant hela året. En perenn i tiden. En drömväxt helt enkelt!

Nu kommer den – våren!

Låt vårälväxingens tuvor öppna säsongen i trädgården tillsammans med vårlök som snödroppar, krokus och narcisser, med vivor, gulltörel och sippor, klotlök och andra alliumbollar. Omge den med alunrot, nävor och koreansk plymspirea för en effekt som sträcker sig långt fram på hösten. Den håller sin bladfärg långt in på vintern.

Vårälväxingen är en liten växt med ett starkt uttryck, som samtidigt bidrar till den naturliga stämningen i din trädgård.

Eftersom vårälväxingens blad växer som en spiral, visar den täta tuvan upp ett elegant blågrönt färgspel som höjer sig över äldre blad.

Vårälväxingen är rekordtidig att blomma. Redan i mars-april kommer de första små dekorativa blåsvarta axen.

Bladen är ca 5 mm breda med trubbiga spetsar, som om de vore avklippta med en barnsax.

De tidiga blomhuvudena är svartvioletta med vitgula inslag. På slanka stjälkar fortsätter de att växa medan fröerna mognar.

Vårälväxingen är ett lyckat exempel på hur fint det kan bli när man lyfter in en växt från naturen i trädgården.

När vårälväxingen vuxit i många år kan det bildas ett tomrum i mitten av tuvan. Enligt folktron tyckte man sig se att älvor dansat i ring just där älväxingen växte.

Den är frisk och stark och har inga direkta fiender bland insekterna.

Blommorna är fina att torka.

… och i kruka förstås!

Vårälväxingen är dekorativ i kruka på våren med penséer och violer. T.ex. svarta violer, småblommiga penséer i styvmorsviolblå eller cognacsorange. Men även tidiga lökväxter som kritvita snödroppar, julrosor, sippor eller lungört, passar bra tillsammans med den blådaggiga grästuvan.

Vårälväxingen planteras t.o.m. i vertikalplanteringar/ växtväggar på grund av sin tålighet!

Från bergen i Transsylvanien in i trädgården

I naturen kan man hitta vårälväxingen i halvskuggiga och öppna skogsdungar i sydöstra Europa.

Leonardo Seslero, läkare och naturvetenskapsman som levde i Venedig, gav släktet Sesleria sitt namn. Han ägde en botanisk trädgård och var samtida med Carl von Linné. Just vår variant, Sesleria heufleriana, har blivit uppkallad efter baron Ludwig Ritter von Heufler som fann vårälväxingen i ungersk-österrikiska bergen i mitten av 1800-talet. Heufler var annars specialist på mossor, lavar och svamparter.

Vårälväxingen tillhör familjen Poaceae. Det finns 27 arter av Sesleria, de flesta från Balkans bergstrakter. Fyra varianter odlas för trädgårdsbruk. Utöver Sesleria heufleriana; Sesleria nitida, Sesleria autumnalis och Sesleria caerulea som också växer vilt i Sverige.

På engelska kallas den Blue-green moor grass.

På tyska Blaugrass eller Kopfgrass, på svenska även blåax och svartäxing.