Luktpion

Höjd: 80 cm

Vackra klotformade blommor, ytterst blekt rosa när de slår ut men bleknande till fyllda gräddvita med några röda stänk och en varm persikoton längst in. Rikblommig. Starkt doftande. Medeltidig i blomningen.

Läge
Pioner trivs bäst i sol till halvskugga. En plats med vandrande skugga där de får några timmars sol varje dag är bra. De vill stå luftigt så ett avstånd mellan plantorna på minst 1 meter är fördelaktigt.

Jord
Pioner trivs bäst om de får en djup, näringsrik och mullhaltig jord, den får gärna vara lite lerig bara den är väldränerad. Vanlig matjord behöver nästan alltid förbättras vid plantering. Blanda den befintliga jorden till hälften med en blandningar lika delar kogödsel och barkmull plus en näve benmjöl, eller med färdig rosjord ur påse.

Förberedelse
Gräv en grop som är 50 cm djup och 50 cm bred och förbättra den befintliga jorden enligt ovan.

Plantering
Pionens kraftiga rot får inte komma för djupt, då är det risk att den inte blommar. Översta delen av roten får inte hamna djupare än 5 cm under jordytan. Vattna ordentligt vid plantering!

Gödsling
Pioner vill ha mycket näring. Kogödsel och benmjöl är bäst, lägg en giva runt plantan tidigt på våren och mylla ner försiktigt. Efter blomning ger man en ny giva med kogödsel och på hösten myllas benmjöl ner för långtidsverkan. När det gäller pioner är det bättre att ge lite och ofta. Undvik hönsgödsel.

Skötsel
De flesta pioner behöver någon form av stöd för att blommorna ska komma till sin rätt. Sätt stöden i god tid, när skotten väl börjat att växa går det fort! Vissnar bladen i förtid är det bra att ta bort dem. Myror på knopparna är naturligt och gör ingen skada.