Funkia

Höjd: 60 cm bladverk / 90 cm med blomstänglar.

En mycket speciell hosta med jättelika, gulgröna, vackert formade ovala blad, som slutar i en långsträckt spets. Bladen är tjocka samt mycket blanka och glatta – kanske för tjocka och hala för sniglar, för detta är inget som sniglar kan tänka sig att kalasa på, knappt ens om det är nödår, efter vad det verkar. Blir limegrön till chartreusefärgad (vilket väl skulle uttolkas som gulgrön) i skuggan och ganska starkt gul i sol. Kräver massor av vatten.

Funkiorna är trädgårdens stöttepelare; de gör inget större väsen av sig när det gäller blommor och färger, men deras blad är fantastiskt vackra och står sig fina från vår till höst. Funkior kan placeras på många ställen och ge en stilfull grönska åt nästän alla miljöer i trädgården; speciellt bra passar de i mer eller mindre skuggiga miljöer men klarar även sol alldeles utmärkt om det finns fukt i marken.

Fascinerande fakta:
Funkia är det gamla vetenskapliga namnet för släktet Hosta. Namnet på släktet kommer från den österrikiske läkaren och botanikern Nicolaus Thomas Host (1771-1834).
Det tidigare släktnamnet Funkia, kom också från en samtida tysktalande läkare, Heinrich Christian Funck.