Blodnäva

Höjd: 15 cm

Plantorna utvecklas snart till välformade, runda kuddar, vackert mönstrade av de finflikiga, friskt gröna bladen. Efterhand växer plantorna ihop och täcker då marken fullständigt.Sorten ‘Max Frei’ blommar i en iögonfallande vacker och intensiv rödviolett ton. Den generösa huvudblomningen infaller i juni-juli. Genom att därefter klippa bort allt överblommat lockar man fram ytterligare en blomning på sensommaren. Den enskilda blomman blir ungefär 3 cm i diameter. Ett fint nätverk av nerver pryder de fem kronbladen. Längst in mot centrum av blomman finns ett ljust parti som lyfter fram de dekorativa ståndarna.

Vacker i många sammanhang
Bladverket och den långa blomningstiden gör blodnävan ‘Max Frei’ till en utmärkt växt för odling i krukor och tråg på balkonger och uteplatser. I övrigt har Årets Perenn en glad och mjuk uppsyn som får den att smälta in i alla möjliga trädgårdsmiljöer. Den passar lika bra på naturtomten som i paradrabatten, och det mesta däremellan. Bl.a. är blodnävan en utmärkt växt för stenpartier, torra slänter och stödmurar. Där kan den gärna få sällskap av växter som rödviolett trädgårdstrift ‘Düsseldorfer Stolz’, rödviolett kuddflox ‘Red Admiral’, gulblommande draba och solvända i vitt, gult eller rosa. Tillsammans med barrväxter blir ‘Max Frei’ en färgklick som även lyfter buskarnas gröna toner.

‘Max Frei’ kommer väl till sin rätt i kombination med växter som går i violett och grått. Lavendel, stäppsalvia och stenkyndel är exempel på växter som kan stå för blåvioletta inslag. Lammöron och purpurklätt har hela, förhållandevis stora, gråa blad vars form ger fin kontrast till blodnävans finflikighet. Låt gärna riktigt låg och krypande backtimjan, t.ex. sorten ‘Coccineus’, breda ut sig under de andra växterna. I juni-juli förvandlas den till en blommande matta i rödviolett. Lågväxande daggkåpor med blomning i gulgrönt blir pricken över i. Fluffiga skyar av brudslöja i vitt eller rosa passar också i sammanhanget, liksom gräs med karaktärsfulla blad och luftiga vippor. Silverhavre och tofsäxing trivs i samma miljö som blodnävan.

Sol och väldränerad jord
När blodnävan hunnit rota sig är det en riktig tuffing som klarar ett strapatsrikt leverne med torra perioder, stekande sol och torftigt med näring. Den blir t.o.m. vackrast och blomrikast när förhållandena är lite utmanande. För bäst utveckling bör alltså blodnävan ‘Max Frei’ planteras på en solig plats i en väldränerad jord. Gödsla försiktigt, blir näringsinnehållet för högt kan det resultera i överfrodigt bladverk men få blommor. Utöver allt annat hör blodnävan till de växter som står ut med salta havsvindar.