Svarta vinbär

Zon: 6

Stora, söta bär som mognar jämnt och relativt tidigt. Höggradigt resistent mot mjöldagg. Medelkraftigt växtsätt.

Vinbär bör inte saknas i någon trädgård. De finns i två arter: svarta och röda. Bägge är mycket lättodlade och kräver inte mycket skötsel men ger riklig skörd över hela landet. Faktum är att de också finns vildväxande över stora delar av Sverige så de är helt anpassade till vårt klimat, dock finns vissa skillnader i härdighet mellan sorter, något som man bör fråga om när man handlar buskarna.

Vita vinbär är bara en färgvariant av de röda; de är också lite sötare och kan dessutom ätas av färgallergiker. Förr gjorde man gärna ”fuskchampagne” på vita vinbär.

Vinbären planteras i ett soligt till halvskuggigt läge där matjorden är någorlunda rik och fuktighetshållande. Alltför magra och torra växtplatser undviks eftersom buskarna då står och stampar utan att komma igång och växa.

Sätt buskarna med ett par meters mellanrum, tätare om det är samma sort och du kan tänka dig att låta dem växa ihop till en häck. Det är förresten ingen dum idé att ersätta staketet mot grannen med en vinbärshäck. Det kan bli många otvungna och trevliga pratstunder över en näve vinbär.

Sätter du vinbärsbuskar nu under hösten så får du garanterat smaka en del till sommaren. På svarta vinbär går det fortast från plantering till skörd i och med att bären kommer på de skott som växte ut under föregående växtsäsong. Hos röda vinbär tar det ytterligare ett år innan det blir bär på de nya kvistarna.

Skötseln består bara i att hålla gräs- och ogräsfritt under busken, åtminstone de första åren, sedan kväver busken normalt sådant själv. Gallra ur några av de äldsta grenarna när busken blivit 5–6 år gammal och fortsätt så vart eller vartannat år på vårvintern. Det är allt!

Vinbären mognar från mitten av juli och det kan skilja någon vecka mellan olika sorter så det kan vara vettigt att ha ett par olika om man vill sprida ut skörden lite mer.