Vindruva

Zon: 5

En robust, kraftigväxande vinranka. Druvorna är små, blå och medelsöta. Sorten är självfertil och ger en rik avkastning. Frisk och ytterst härdig, klarar -40 grader utan täckning.

Beskärning
Vindruvor beskärs på hösten efter skörd eller tidigt på våren innan plantan börjar skjuta. Klipp in skotten tillbaka till den vedartade delen. Ett bladpar/knopp utanför den förra klippningen är rekommendationen, men det beror på hur yvig planta man vill ha. Klipper man på våren kan det hända att blöder sparsamt från plantan, men detta har ingen betydelse för växten.
En del odlare putsar endast bort torra och döda partier på våren, och lägger istället tyngdpunkten på sommarbeskärningen. Sommarbeskärningen är enkel, men det blir väldigt mycket beskärning och mycket grönska som ska bort. Man måste ta bort en del av bladen för att druvorna ska få näring och sol. Ger plantan mängder med klasar kan det vara klokt att gallra bland dem, dvs ta bort några klasar för att få färre men större klasar. Den späda grönskan går utmärkt att lägga i komposten.

Sommarbeskärning av vin
* När plantan blommat och börjar bilda klasar klipper man av skottet 1-2 blad utanför blomklasen.
* Då kommer nya skott vid avklippningen, de klipps också av utanför ett blad.
* Detta upprepas flera gånger vid behov, så att fruktklasarna får ljus, vatten och näring.