Hallon

Zon: 6

Hallon från Kanada.  Styva grenar som inte kräver någon uppbindning. Stora, goda frukter.

Hallonet är ju ett kärt bär med vild utbredning över nästan hela landet. Man kan förstås plocka delikata hallon på hyggen – vildhallonen har en fin och speciell arom – men de är avsevärt mindre än de odlade hallonen och det kan ta sin tid att plocka några mängder av vilda hallon. Odlar man dem hemma i trädgården så kan man dessutom vattna, och medan det torra somrar knappast blir några vilda hallon, så ger bevattning i trådgården stor utdelning på skörden och man kan varje år få stora, fina hallon.

I det vilda växer som sagt hallon på hyggen och i skogsbryn; marken behöver inte vara särskilt näringsrik, men förstås växer det mycket bättre då. Det viktigaste är dock att det är öppet och soligt och det kan man tänka på när man planterar hemma. Man ska också tänka på att ge hallonen ordentligt med plats, för de sprider sig kraftigt med utlöpare. Man behöver därför inte sätta dem tätare än 60-70 cm. Mellan raderna, om man har flera, bör man ha 1,5-2 meter, beroende på hur hög och kraftig sorten är.

Men man behöver inte tänka i rader, utan man kan faktiskt plantera hallon som enstaka buskar och ha till exempel gräsmatta emellan. Sådana friplanterade buskar ger förstås ännu mer per planta eftersom de får mer plats och sol. Uppbindningen kan man då ordna enkelt genom att binda ihop några skott i toppen, så stöttar de varandra.

Det är ju lite pyssel med hallon eftersom de har en tvåårig cykel: skotten växer upp första året och ger frukt andra året, för att sedan dö. Därför måste man på hösten efter skörd, eller påföljande vår, ta bort de gamla skotten, så att de uppväxande skotten får plats. Dessutom håller man hallonen friskare om man är noga med beskärningen.

Det finns även gula hallon. Foto: Lars ForslinVanliga hallon mognar främst i andra halvan av juli och in i augusti, tidigast i södra Sverige. Man kan också få senare skörd genom att plantera så kallade hösthallon. Dessa ger skörd främst i september, men det finns tidiga sorter som kan skördas från mitten av augusti. Hösthallon ger sina bär på årsskotten och behöver därför en lång säsong och rekommenderas därför främst för zon I-II.

Planterade i en stor urna eller hink kan man även odla hallon på en solig uteplats. De måste förstås vattnas och gödslas (gärna med gräsklipp) men det är trevligt att kunna plocka hallonen där man sitter och dessutom mognar de tidigt i ett sådant varmt läge. Hösthallon i kruka kan man därför även prova i högre zoner. På vintern får man ställa undan krukorna i jordkällaren.

Sjukdomar och skadeinsekter
I hemträdgården är det största problemet hallonmasken, det vill säga hallonängerns larv. Man kan minska förekomsten av hallonänger genom att plantera ett nytt bestånd av friska plantor och långt ifrån vildhallonbestånd. Mängden övervintrande skalbaggar kan också minskas genom att man på hösten krattar bort förnan under buskarna. En fullvuxen hallonänger är en 4–5 mm lång gråbrun skalbagge. De fullvuxna skalbaggarna övervintrar i myllan och i förnan på markytan under hallonbuskarna. Fullvuxna skalbaggar gnager hål i hallonbladen och knopparna. Honorna lägger enstaka ägg i blommor och kartar som håller på att utvecklas. Ur äggen utvecklas i blombottnen en 5–7 mm lång gulaktig larv. Denna hallonmask flyttar sig då skörden mognar och börjar äta av bäret. Då knopparna börjar öppnas, kan man under buskarna breda ut ett vitt tyg eller plast, på vilket man skakar ner skalbaggarna från buskarna. De nedfallna individerna förstörs till exempel genom att bränna upp dem. Man kan följa med förekomsten av skalbaggar med vita limfällor, som hängs upp till en början nertill mellan hallonskotten och då bladen växer flyttas de upp till knopphöjd. Skalbaggarna söker sig till fällorna innan knopparna öppnas, och kan då lätt utrotas. Om man före blomningen får mycket skalbaggar i fällorna, kan man använda naturligt pyretrin (Bioruiskute S), som har karenstiden 1 dygn. Hallonbuskarna besprutas i knoppskedet och då blomningen börjar, sammanlagt 1–5 gånger. Pyretrinet sprutas först på kvällen, då nyttoinsekterna har slutat flyga.