London är en fascinerande stad för turisten . Men när man sett alla turistfällorna kan det kanske vara roligt att prova något annorlunda. Utrustad med en karta över London och ett Travelcard finns det en rikedom av parker och trädgårdar att botanisera bland.

I området sydväst om London hittar man många ställen att besöka, av vilka det kanske mest berömda nog är Royal Botanic Gardens, Kew. De flesta som besöker anläggningen brukar nog först gå och titta på växthuset med den djärva, moderna utformningen, The Princess of Wales Conservatory. Dess olika klimatzoner tar besökaren från öknens klimat och växter till tropikernas fuktiga urskogar på ett ögonblick. Själv tycker jag nog att the Victorian Palm House är svårt att slå. Där kan man ta spiraltrapporna upp till övre våningen och skåda ut över de stora växterna i ett fågelperspektiv, i källaren finns en stor avdelning som många missar, med tropiska fiskar.
Utomhus, i den jättelika parken, finns många olika växtslag att titta på. Under alla årstider blommar alltid växter i de olika avdelningarna. Prova gärna deras goda pizza med majs.

Precis på andra sidan av Thames ligger Syon Park. Den ägs av the Duke of Northumberland och har idag blivit en attraktion med många besökare. Där hittar man
bl a ett fjärilshus, öringsfiske och även ett gardencenter. Men själva trädgården är i sig värd ett besök. När man kommer in i anläggningen har man på höger sida ett magnifikt konservatorium från 1800-talet, fullt med krukor som regelbundet bytes för att det alltid skall finnas blommande växter för besökare oberoende av årstiden. Trädgården äger ett fint bestånd av träd och buskar med särskilt vackra färger för en besökare på hösten. Trots att planen som flyger in mot det närbelägna Heatrow flygplats gör sig påminda, är det ändå ett fint ställe för ett stilla besök.

Ungefär 15 kilometer norr om Syon ligger ytterligare ett historiskt ställe, Osterley Park, som tidigare beboddes av the Earl of Jersey. När man spatserar upp mot stället med sin vackra trädallé verkar det hektiska London en bra bit bort. Egendomen ägs av National Trust, och är alldeles utmärkt att besöka för en aftonpromenad. Parken är av 1800-tals snitt med böljande gräsmattor och stora träd, men i närheten av huset håller man på och bygger en avdelning med blommande växter och även en vacker örtträd-gård.

Åker man så över floden Thames igen så kommer man till Hampton Court Palace.
Känt för sin årliga flower show i juli, men trädgården är värd ett besök vilken årstid det än gäller.
Man förnimmer starkt historiens vingslag när man går runt i trädgården som adeln haft i sin ägo under många århundranden. Det har lagts ner ett stort arbete på att bibehålla trädgården och en nyligen gjord restaurering av King´s Privy Garden är värd att titta på.
Är barnen med på resan tycker de säkert att labyrinten är rolig att springa runt i.
Vill man prova att åka båt på Thames så går det reguljära turer hit ut från Westminster.

Inte långt från Hampton Court hittar vi så den inte så kända Cannizaro Park. Åker man dit med den kommunala trafiken får man räkna in en 10 minuters promenad genom Wimbledon Park, men belöningen uteblir inte. Några tråkiga järngrindar leder dig in på en gångstig med ganska så intetsägande planteringar. Man får nästan en känsla av att allt hopp är ute vad gäller trädgård.
Men så öppnar sig vyn mot en enorm grässluttning omgiven av vackra träd. Under våren blommar rhododendron, azalea och magnolia i fantastiska färger och på hösten står lönnar och andra träd för färgprakten.
Där finns också ett sk woodland fullt av små, vindlande stigar som lockar besökaren.

Den närliggande Richmond Park har en riktig pärla. Vill man inte promenera genom den jättelika parken är det bäst att ta sig dit med bil, eftersom det inte finns några kommunala kommunikationer som leder dit. Inne i parken ligger the Isabella Plantation . Portarna öppnar sig mot en woodland garden, kringgärdad av ett stängsel för att hålla hjortarna borta. Trädgården är fylld  av jättelika rhododendron och azalea, en upplevelse på vårkanten, bäckar som rinner genom landskapet kantas av primulor och iris. På hösten kan man njuta av den vackra ljungträdgården. Det här är ett ställe att besöka när man vill lämna storstadens brus för att istället få njuta av fågelsång.

Men London har också några ställen att besöka riktigt i centrum. Nästan mittemot the Houses of Parliament ligger the Museum of Garden History. Beläget i en före detta kyrka, innehåller det ett intressant museum med saker från forna tiders trädgårdsskötsel.
Ge dig också tid att titta på trädgården utanför eller besöka the tearoom eller presentaffären.

På andra sidan floden, ca 5 minuters promenad från King´s Road ligger the Chelsea Physic Garden. Gömd bakom murarna finns en underbar trädgård med ett mikroklimat som gör att många känsliga plantor kan växa där.
Trädgården grundades redan 1673 av Apotekarsällskapet, och används även idag för de som studerar växternas medicinska användning. Planteringarna är gjorda efter växternas botaniska tillhörighet och medicinska nytta.

Nästa stopp på resan skulle kunna vara Kensington Roof Garden på 99 Derry Street. Bli inte förskräckt över säkerhetsvakterna eller receptionen, trädgården är öppen för allmänheten. Ta liften till sjätte våningen, så hittar du 30 meter ovan mark en trång gång som leder ut i en spanskinspirerad trädgård med långa, strikta dammar och vitkalkade murar.
Trädgården innehåller också en medeltida avdelning och ett litet mer ”vilt”  parti med damm och ett par rosa flamingos.

På några minuters avstånd därifrån ligger Holland Park, ett mycket lugnt och fridfullt ställe. Här finns stora planteringar av träd, buskar men även rosor, dahlior och sommarplantor.
I parkens mitt hittar man the Kyoto Garden. En japansk trädgård med stor damm som fylls på av ett vattenfall. På hösten tar de vackra lönnarna över och ger parken dess färger.

Norr om London finns det också många vackra parker och trädgårdar att besöka. I Hampstead hittar vi Fenton House, vandra uppför de branta gatorna bakom affärerna på Heath Street så är du framme. Trädgården är terasserad för att ta upp sluttningen och är även uppdelad i oilka avdelningar.
Alldeles vid entrén, ser man den vackra gräsmattan som kantas av perennaplanteringar och formklippta buskar. Bakom vackra idegranshäckar, hittar man ett trädgårdsrum med en uppsjö av vackra funkior medan ett annat rum blommar överväldigande av gammal-dags rosor.
Går man nerför trapporna kommer man så till en mera vildvuxen del av trädgården. Där växer långt gräs mellan träden och där skymtar man också köksträdgården med grönsaker och blommor till hushållet. När man står där och tittar, får man en känsla av att inte mycket kan ha förändrats under de senaste hundra åren.

En bit därifrån ligger Hampstead Heath, som lockar till sig besökare speciellt en solig dag. På dess norra sida, ligger det vackra neoklassiska huset, Kenwood. En väg kantad med rhododendron leder fram mot den imponerande byggnaden. Gå genom den murgröneklädda tunneln så öppnar sig en magnifik vy över två stora sjöar framför dig.
Glöm inte the tearooms, och när du intagit den sedvanliga koppen, går du uppför kullen strax intill. Då får du en hänförande utsikt över den fascinerade staden London.

Andra ställen av intresse

Chiswick House, Burlington Lane, Chiswick
Barockträdgård som restaurerats till sin forna glans.
Öppet hela året, fritt inträde.
Hur kommer man dit: Chiswick Mainlaine station eller Turnham Green tube, sedan buss E3.

Clifton Nurserys, Clifton Villas, Liitle Venice
Fullt av grejor för trädgården, statyer, bänkar, växter etc.
Hur kommer man dit: Warwick Avenue tube.

Columbia Road Market, London E2
Söndagsmarknad med krukväxter, snittblommor och dylikt till låga priser.
Hur kommer man dit: Old Street Tube.

Fulham Palace Garden Centre, Bishop´s Avenue, Fulham
Stort sortiment av allt som hör trädgården till. Besök gärna det närbelägna Fulham Palace trädgård.
Hur kommer  man dit: Putney Bridge Tube.

Ham House, Richmond
1700-tals trädgård som man håller på att renovera.
Hur kommer man dit: Richmond tube, sedan buss 371.

Lindley Library, 80 Vincent Square, Westminster
Royal Horticultural Society´s bibliotek fullt av trädgårdsböcker.
Öppettider: Mån-Fre 9.30-17.30.
Hur kommer man dit: Victoria eller St James´ Park tube.

Lloyd´s of Kew, 9 Mortlake Terrace, Mortlake Road, Kew
En liten bokhandel nära botaniska trädgården.
Öppettider: Tis-Lör 10.30-17.30

Westminster Shows, The RHS Hall på Greycoat Street, Westminster
Fantastiska utställningar av alla sorters växter allt efter säsongen, allt från blommande vårlökar, alpina växter till höstens grönsaker.
Öppettider: Utställningarna brukar ligga kring 3:dje veckan i Augusti, Andra veckan i September (the Great Autumn Show), 1:a veckan i Oktober, 1:a veckan i November samt andra veckan i December.
För exakta tider ring (0171) 649 1885.
Hur tar man sig dit: Victoria eller St James´Park tube.