Äpple

Nu kan du plantera stora äppleträd på en gång, de är 4-åriga och kostar 2 195 kr. Bra grej för dig som inte vill vänta på den första äppleskörden. Eller varför inte ett s k familjeträd med 4 olika sorter inympade på ett och samma träd.

Päron
I år har vi fått tag i en vinterhärdig sort från Finland  som heter ´Olga´, ett saftigt päron med aromatisk smak.

Körsbär
Vi har också stora 4-åriga körsbärsträd för 2 195 kr som passar för dig som vill göra körsbärssaft redan i höst. Ett bra sort som heter ´Huvimaja´ finns i sortimentet och kommer ursprungligen från Finland.

Plommon
Här hittar du bl a sorter från Finland och Sverige med namn som ´Kuokkala´, ´Sinikka´,´Czar´ och ´Tunaplommon´. Tunaplommonet är en höjdarsort för dig som planterar ett plommonträd för första gången. Ger otroliga mängder med små, söta plommon.

Bärbuskar
Den nya svarta vinbärssorten´Ben Gairn´, resistent mot både vinbärsgallkvalster och mjöldagg.  Gillar du fläderbärssaft ska du prova att odla sorten ´Alv´, den härdigaste busken som finns på marknaden.

Rosor
Vi har ett stort sortiment av kanadensiska rosor. Passar fint i den norrländska trädgården. Många är döpta efter upptäcksresanden på färd i Amerika och Kanada under 1600-talet, t ex Henry Hudson, William Baffin och Cuthbert Grant.

Prydnadsbuskar
Här hittar man många nya sorter för våren, jag skall bara nämna några som vi hittat:
Rödbladig smällspirea (Physocarpus opulifolius ´Summer Wine´), en mer kompakt och låg sort än den gamla
”djävulsbusken” ´Diabolo. Andra nya låga, rödbladiga sorter i smällspireasortimentet är ´Lady in Red´ och ´Red Baron´.

Och så naturligtvis den vackra Physocarpus opulifolius ´Diable d´Or´ som har kopparfärgade blad på våren och försommaren för att till höstkanten bli intensivt mörkröd.

En gulbladig smällspirea (Physocarpus opulifolius ´Nugget´, bättre och härdigare än ´Dart´s Gold´ är utmärkt som kontrast till mörkbladiga buskar.

En fantastiskt vårblommande buske med rosa blommor som påminner om dvärgmandel, men mycket mer kompakt och rikblommig. Den heter på latin Prunus ´Comet´. Den hittar man inte på många plantskolor i Sverige.
Berberis heter en buske som de senaste åren har fått en ny renässans, massor av läckra bladfärger. Passar utmärkt att kombinera med andra buskar med avvikande bladverk men också tillsammans med perenner. Sorten ´Admiration´, med rödorange blad med en kant runt, eller sorten ´Golden Rocket´ med intensivt lysande blad på vårkanten, eller varför inte den smalt, upprättväxande ´Maria´ också med gula blad. Sorten ´Orange Rocket´ drar alltid blickarna till sig i vår visningsträdgård där den lyser med sin orangefärgade blad från tidigt på våren ända fram till hösten. Eller kanske den kompakta gulbladiga sorten ´Tiny Gold´. Och så har vi naturligtvis den gamla trotjänaren från Kanada, sorten ´Rose Glow´ som har mörkröda blad med stänk av rosa och vitt i bladverket.

Perenner
Många nya sorter, jag vill särskilt framhålla perenner med vackert bladverk. Många av de allra vackraste hittar man hos släktet Heuchera, på svenska heter det alunrot. Där finner man många nya läckerbitar i perennasortimentet. Och inte förglömma pionsläktet med många nya kinesiska sorter …