Varför inte prova att få in mera av djurlivet i trädgården. Genom att odla attraktiva och nektarrika blommor, skapar man goda förutsättningar att skapa ett himmelrike för en mängd olika fjärilar. På danska kallas fjärilarna för sommerfugler, ett nog så passande namn. Plantera redan nu i vår så hakar du dessutom på den trend som finns runt om i världen, att låta naturen få komma in i våra trädgårdar.

Bästa tiden
Sensommaren är bästa tiden i trädgården för de blommor som attraherar fjärilarna. Då blommar många arter som har små, grunda blommor, något som fjärilarna brukar föredra. Under den tidigare sommaren är det inte så många arter som har sådant utseende på blomman. Men det gör inte så mycket eftersom de flesta fjärilarna då fortfarande finns i larvstadiet.

Favoritväxter
Bland de perenna (fleråriga) växterna finns det många sorter som passar att plantera för det här ändamålet. Den resliga rosenflockeln (Eupatorium purpureum) med sina stora mörkrosa blomställningar, det intensivt gulblommande parkståndset (Senecio nemorensis) eller den populära gullstaven (Ligularia) med sina många släktingar.

Den blåblommande kattmyntan (Nepeta) lockar alltid både bin och fjärilar, i blått eller vitt blommar den härliga höstvädden (Scabiosa) och det vackra gullriset (Solidago´Strahlenkrone´) är som en magnet för fjärilarna.

De välkända astrarna passar också i rabatten, likaså röllikan (Achillea) med många fina sorter i vackra rosenröda nyanser förutom den vanliga gula, myskmalvan (Malva moschata), bergklint (Centaurea), rudbeckian och kärleksörten (Sedum spectabile) fyller också sin plats.

Försiktighet med bekämpningsmedel
Tänk på att inte använda medel för att bekämpa skadedjur om det inte är absolut nödvändigt. Något som det sällan är i villaträdgården. Då skapar du goda förutsättningar för din trädgård att bli en oas för dig själv och för en del av djurlivet.