Azalea

Höjd: 1 meter
Zon: 5

Det här är en amerikansk hybrid från Minnesota. Den tillhör en serie hybrider som alla har ´Lights´ i sortnamnet. Det är relativt nya sorter, men de har hunnit bevisa att de är både tåliga och härdiga, och dessutom vackra. ´White Lights´ är en fantastiskt fin azalea som blommar överdådigt från början av juni. Blommorna är underbart väldoftande och är först ljusrosa, senare vita på våren innan bladen växer fram. Upprätt växtsätt, fin höstfärg på bladverket. Trivs i väldränerade lägen, i en mullrik jord med lågt pH-värde. Har klarat  -35 grader.

Läge
Halvskugga eller vandrande skugga är idealet. Ljuset under lätta, ljusa trädkronor är perfekt. Full sol går bra i många fall, där blir plantorna fina och blomrika, men blomningen blir mer kortvarig. I skugga blommar azaleorna sämre och tenderar att bli tunna och lösa i växten.

Jord
Dräneringen är A och O. Jorden måste vara väldränerad. I övrigt duger en god, porös och mullrik trädgårdsjord ofta till azaleorna, men för optimal utveckling gör man så här.
Gräv en planteringsgrop som är ca 40 cm djup och 80-100 cm i diameter. Använd inte den uppgrävda jorden för återfyllnad. Gör i stället en blandning av uppvattnad, grov torv (ca 50 %), barkmull (30) och kompost (20). Eller så köper du färdig rhododendronjord på säck.
Ett alternativ är att bygga upp förhöjda odlingsbäddar. Lägg 5 cm grus i botten av bädden och fyll på med ovan nämnda jordblandning. Förhöjda bäddar är utmärkt där dräneringen är otillfredsställande.
Lövfällande azaleor är inte pH-känsliga som städsegröna rhododendron, men det idealiska pH-värdet är 5-5,5.
Granbarr sänker pH-värdet, så har du tillgång till sådana kan du lägga dem under dina azaleor vid behov.

Plantering
Krukodlade azaleor kan planteras när som helst under säsongen. Tryck till jorden lätt runt rötterna, men undvik i möjligaste mån att packa jorden. Azaleor uppskattar porös jord. Vattna rikligt i samband med planteringen.

Gödsel
Azaleor är inte näringskrävande. Om du planterar i den ovan beskrivningen behöver du inte gödsla dina azaleor alls. Det räcker att kratta in lite löv under dem varje höst. Näringsrik jord ger azaleor som växer bra men blommar dåligt.

Skötsel
De första 2-3 åren, under etableringen, bör du vattna under torra perioder. Ge rejält med vatten så att jorden blir fuktig på djupet. Vattna sedan inte förrän du ser att jorden torkat upp igen.

Beskärning
Azaleor behöver normalt sett inte beskäras. Men skulle du av någon anledning vilja beskära dina azaleahybrider, bör det ske direkt efter blomningen.