Jordärtskocka

Höjd: 200 cm

Små knöliga jordstammar med tunt skal och vitt, saftigt och krispigt fruktkött som mörknar någon när de tillagas. Smaken är milt söt och lite nötig. Man brukar skala dem, men egentligen bör man ännu hellre bara tvätta dem noga, då skalet innehåller mycket nyttigheter, och dessutom behåller de färgen bättre om de kokas med skalen på.
Man kan äta dem råa t.ex. i råkostsallad, men oftast kokar eller ångkokar man dem och serverar dem som sidorätt, gärna med lite smör. Man kan även gratinera dem, göra puré eller använda dem i soppor.

Plantera på 10-15 cm djup, med 30- 40 cm mellan plantorna och 80 cm mellan raderna. De börjar gro vid ca 5-6 grader. Tänk på att plantorna blir höga och kan skugga andra växter.
Stötta plantorna i blåsiga lägen och låt dem inte torka ut. Gödsla gärna med gräsklipp mitt i sommaren. Skörda från september och framåt. När man gräver upp plantan finns det massor knölar under den, precis som på potatis.